Doelen stellen, focussen, grenzen aangeven

…Inmiddels is het alweer 11 uur. Ik had vanmorgen om 07.00 zulke goede voornemens toen mijn wekker afging en de start van weer een nieuwe week aankondigde. Menigmaal worstel ik met een ’to do’ lijstje en vergeet ik dingen, best belangrijke dingen. Teveel aan mijn hoofd, prioritering niet goed, soms schiet ik in de slachtofferrol en zeg ik dat ik als alleenstaande moeder ook ‘alles’ alleen moet doen..en vervolgens stapte ik gisteravond om half tien in bed, om vanmorgen om 07.00 vol goede voornemens te zitten om baas te worden over mijn eigen ’to do’ lijst. Mijn doelen, mijn focus, mijn toekomst.

Baas over eigen leven

Doelen stellen, focussen, grenzen aangeven

Hoe zit het met de doelen die jij stelt? Ook wel eens bezig dat je de dingen die je doet anders wil aanpakken? Meer tijd voor je kind, je man, de tuin, de auto, sterker nog, kom je altijd tijd tekort? Ik wel dus tijd om doelen te stellen, focus aan te brengen. Medio augustus 2016….agenda erbij, tijd inruimen om al mijn doelen op te schrijven. Ik zal je enkele noemen: verder bouwen aan mijn website (want zo kan ik toch nog geen krantenartikel plaatsen en verwijzen naar mijn onvolledige website), boeken lezen (cursus Feuerstein bij Eduzon, waar ik als ZZP’er wordt ingehuurd, must), Jesse naar school brengen/halen, voetbal brengen en halen, zelf sporten (staat onderop het lijstje), huishouden (de tuin, de auto, boeidelen schoonmaken, poetsen, garage opruimen), marketing eigen praktijk en zo nog wat dingen.

…en dan is het 11 uur….en bekijk ik mijn doelenlijstje (gepland dat die zondags gemaakt wordt, mooie start van de week, focus..toch?), niks aan mijn doelenlijstje gedaan. Schuldig ga ik eerst maar koffiezetten en neem een bijbehorende koekje (koffie zonder koekje is niks) (nou doe meteen maar twee). Ok, ok…wel leuk,  die ene foto van de Joustermerke run op mijn facebook gezet van Jesse, tig like’jes en dan wil ik meteen even kijken. De mail over de BNI i.o. Joure beantwoordt en het lid worden van de Ondernemersvereniging Joure, oh ja…zou ik bijna sportschool Roelevink vergeten. Vrijdagavond een wapentraining gehad van Tjibbe, zo leuk….en de tijd tikt door. De was ligt allang gewassen in de wasmachine…kan het daar ook in drogen?

Sinds eergisteren lid van Ronald van Halsema– en Youri zijn facebookpagina, ook weer interessant, even kijken wat ze te vertellen hebben op hun site. Komen vergelijkbare post voorbij: Doelen maken, focus, weerbaarheid, gevechtstraining en 10 redenen waarom het bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen… etc…..en voor ik het weet zit ik op youtube en kom ik een filmpje tegen dat mij zo inspireert, aan het denken zet, en jemig..herkenbaar ook. Mijn doelenlijstje is ‘een grote lijst’, zeg maar ‘een joekel van een lijst’.

Waarom het niet lukt, doelen stellen

Kun je je 5 minuten loswrikken van jou ’to do’ lijstje..dan raad ik je echt aan om onderstaande filmpje aandachtig te bekijken, te luisteren, misschien nog aantekenen maken ook. Het gaat over Mini Habits en ik zie mijn diepe valkuilen.

Mini Habits

Mijn doelen, daar heb ik wel een agenda voor nodig, een hele bladzijde die ik vervolgens weer toebedeel aan de dagen van de week., wanneer ik vind dat ik iets moet doen en af moet zijn. Tijdens het doelen stellen droom ik dat ik een bekende therapeut ben geworden en wekelijks op tv kom. Ouders mij om raad vragen, ik spreker ben op diverse platforms, mijn uitzicht niet de afwas is die ik nog ouderwets met de hand moet doen (of de natte schone was die ligt te drogen in de wasmachine), maar gewoon in een vaatwasmachine kan stoppen. Stop!

Hoe maak je je doelen haalbaar

Volgens de Mini Habits door ze zo klein mogelijk te maken. Geen doel stellen om 30 minuten iedere dag Mindfulness te gaan beoefenen, breng dit terug naar bijvoorbeeld 5 minuten, of desnoods 1 minuut. Doe dit dan wel iedere dag ,zodat het een patroon wordt. Verwacht dan ook even niet meer. Een minuut is even goed zoals het is, laat het daarbij. Leef in het nu. Laat je hoofd niet op hol brengen om te denken dat je een beroemde mindfulnesstrainer gaat worden (zo herkenbaar).

Ik mag toch dromen??Doelen stellen, focussen, grenzen aangeven, Hospescoaching

Dromen is toch ook goed? Ja absoluut, dromen is verwerking, ontwikkeling, dromen gaat verder dan het stellen van doelen. Vaak zijn dromen niet haalbaar. Dus dromen lijken wel op doelen stellen in dat opzicht. Ja, klopt echter stel je doelen haalbaar op. Maak ze zo klein mogelijk. Dat het een makkie is en je je na de eerste week helemaal super voelt want de eerste week met je doel is gehaald. Niks denken dat het een makkie was en dat het daarom gelukt is, wees niet te streng voor jezelf.

Ik kan zoveel andere dingen bedenken die ik eerst ga doen voordat ik met mijn lange doelenlijst begin. In het filmpje word ik geattendeerd op de ‘resistance/verzet’. Iets nieuws leren, doen, plannen, ontwikkelen, is het je begeven op nieuwe wegen. Het komt je niet aanwaaien. Het gaat om je eigen inzet. De weg naar het niet lukken, weer proberen, afwijzen, volhouden. Juist wanneer die doelenlijst zo groot is, zit er een grote kans in dat iets niet zo loopt zoals je wilt. Pietje mailt niet terug, je bent moe, geen zin of inspiratie en voor je het weet zit je te werken op de B-weg ipv je focus op de Hoofdweg. Daarom: Begin bij die ene minuut en bouw dan dit patroon uit, naar 5 minuten. Het begin van een verandering in je leven is gezet.

Stop! Denk! Doe!

Ik ga  Roelevink bellen…..vrijdag reeds beloofd en mijn ’to do lijst’ bewerken, wat is urgent, wat kan iemand anders doen (hulp vragen) wat kan volgend jaar of in de herfstvakantie, en….ik las 5 minuten droomtijd in.

Herken je dit? Wil je graag uit de sleur? Meer tijd voor je kind/jezelf/maar de bordjes vallen uit de lucht? Balans is even weg? Heb je veel lichamelijke klachten? Is je hoofd moe?

Neem contact met mij op! We gaan een tijdlijn maken, doelen stellen, prioritering op een mindfulness-manier, in de buitenlucht. Hoe is je balans? Wat heb je nodig? Je wordt eigenaar van je eigen doel. Hoe houdt je focus? We gaan de 4 beertjes van Meichenbaum inzetten. Ook gaan we werken aan je weerbaarheid. Lukt het je om je eigen grenzen aan te geven?

Wanneer je je eigen grenzen niet kent, kun je de ander ook niet begrenzen

Een minuutje tijd, kan een begin zijn van een ander leven.

contact