Hoogsensitief, hoogbegaafd, hulpverlening, jeugd kinderen HospescoachingBij hoogsensitieve kinderen, kinderen met een extra gevoelig zenuwstelsel, komen de dagelijkse indrukken nog heftiger binnen dan bij een gemiddeld kind. Ze zijn gevoeliger voor wat er in hun omgeving gebeurt en voelen snel aan wat er in de ander omgaat.

Prikkelverwerking

Kinderen weten vaak zelf niet zo goed hoe ze met hun hoogsensitiviteit om kunnen gaan. Ze kunnen zich onbegrepen voelen,angstig of onzeker. Soms zijn ze boos of gaan ze negatief over zichzelf negatief over zichzelf denken. Dit is voor ouders vaak een hele uitdaging. Veel hoogbegaafde kinderen zijn hoogsensitief.

Hoe ga je er mee om

Vraag je je als ouders af óf je kind hooggevoelig is, of dat er iets anders speelt? Hoe kun je je kind beschermen, steunen en zijn of haar gevoel erkennen? Hoe doe je dat op een positieve manier? En hoe betrek je andere gezinsleden daarin?

Inzichtelijk maken

Binnen Hospescoaching krijgt je kind inzicht in hooggevoeligheid. Ik leer kinderen en jongeren omgaan met intense emoties, om weerbaarder te worden en hun zelfvertrouwen te versterken. Er kunnen andere problemen ontstaan, zoals (faal)angsten, negatief zelfbeeld of driftbuien. Dat is dan een onderdeel van de therapie. Mocht je kind op school vastlopen dan kan een schoolobservatie of gesprek met een leerkracht helpen. Ouders leren hun kind nog beter te begrijpen en in goede banen te leiden.