Kinderen ontwikkelen zelfvertrouwen (het vertrouwen dat je hebt in je eigen kunnen en zijn) zelf, onder andere door liefde en succes-ervaringen. Een kind met een flinke dosis zelfvertrouwen is weerbaarder, minder afhankelijk van het oordeel van anderen en heeft een positief zelfbeeld. De aanleg van zelfvertrouwen van kinderen verschilt. Ook de omgeving en de ervaringen van een kind zijn sterk bepalend voor de ontwikkeling van eigenwaarde.
Ik leef dus ik kan alles
Wat als je kind dit niet gelooft
Een kind met weinig zelfvertrouwen gelooft niet in wat hij of zij kan. Het durft niet goed voor zijn mening uit te komen. Het toont vaak weinig initiatief voor nieuwe dingen. Een gebrek aan vertrouwen in je eigen kunnen, kan problemen als faalangst, sociale angst, verlegenheid en problemen in interactie met leeftijdsgenoten verklaren.
Voorbeeld
Ook al zouden veel ouders dat willen, weerbaarheid kan je niet gewoon geven aan je kind. Je kunt het wel heel goed stimuleren. Ouders spelen dan ook een grote rol in het versterken van de zelfverzekerdheid van hun kind, mogelijk ook door het voorbeeld dat ze zelf zijn.
Kwaliteiten onderzoeken
Hospescoaching begeleidt een kind of jongere met het opbouwen van lef en durf. Je kind leert aandacht te besteden aan zijn of haar capaciteiten. Ook wordt er geleerd hoe om te gaan met eigen beperkingen, zodat een realistisch en positief zelfbeeld ontstaat. Dit vanuit dát wat er speelt in de leeftijdsfase waarin je kind zich bevindt.
Gevoelens erkennen
Ouders krijgen begeleiding om het groeiende zelfvertrouwen van hun kind te ondersteunen. Door onder meer het erkennen van gevoelens en eigenheid van je kind. Door op de júiste manier te complimenteren en hoe om te gaan met meerdere kinderen in een gezin die hierin verschillen. En soms kan het helpen om te onderzoeken of verwachtingen van ouders realistisch zijn voor het ontwikkelingsniveau van hun kind.