Een scheiding heeft, ook als het harmonieus verloopt, grote gevolgen voor ouders en kinderen. Veel ouders voelen zich uit het veld geslagen en moeten wennen aan het gevoel er opeens alleen voor te staan.
Vraag je je als ouder af hoe je je kind(eren) vertelt dat je gaat scheiden? Hoe je samen ouders blijft, maar niet meer samen de kinderen opvoedt. Hoe moet je je kind steunen terwijl je worstelt met je eigen emoties? En hoe ga je ermee om als je ex-partner de kinderen anders opvoedt? Ook na de scheiding kunnen er vragen blijven over het omgaan met eventueel nieuwe partners en/of (stief) kinderen.
Loyaliteitsconflict
Kinderen kunnen behoorlijk uit balans raken van de enorme impact van een scheiding. Ouders vinden het lastig dit te overzien omdat ze middenin hun eigen verwerkingsproces zitten. De veilige wereld van je kind verandert in een korte tijd. Ze moeten leren omgaan met bijvoorbeeld een verhuizing, zien hun ouders minder vaak en moeten met de emoties van ouders onderling om gaan.
Ze kunnen daarbij loyaliteitsconflicten ontwikkelen, ten onterechte schuldgevoelens over de scheiding ervaren of zich verantwoordelijk voelen voor een ouder die (nog) geen nieuwe partner heeft. Deze loyaliteitsconflicten worden door de ouders veroorzaakt die vervolgens bij de kinderen terecht komen. Een kind heeft dus geen loyaliteitsconflict, dat hebben vaak de ouders. Tijdens het scheidingsproces kunnen ook op school of met vriendjes het leven van je kind er even wat minder rooskleurig uitzien.
Ondersteuning
Voor en tijdens de scheiding kun je bij Hospescoaching terecht om samen vorm te geven aan de nieuwe situatie. We kijken naar wat er allemaal op je afkomt en hoe je je kind het beste kunt steunen. Het is bekend dat kinderen meer problemen hebben rondom een scheiding. Vaak gaat dit vanzelf over, maar niet altijd. Je kind heeft veel te verwerken en kan door allerlei emotionele fases gaan.
Bij een onafhankelijke professionele buitenstaander kan een kind makkelijker zijn verhaal kwijt. Je kind leert zijn emoties goed te uiten, de nieuwe situatie te accepteren en het hoofd te bieden aan de vele uitdagingen die een scheiding met zich meebrengt. Ook na de scheiding kun je bij Hospescoaching terecht, voor ondersteuning in de opvoeding en om je weg te vinden in de uitdagingen van deze fase.