Provocatieve coaching

Wat is provocatief coachen

Provocatief coachen is een speelse & onorthodoxe manier van coachen, waarbij de cliënt doorgaans opvallend snel in zijn kracht komt en nieuwe levenslust begint te vertonen. Dit gebeurt door de unieke basishouding van Humor, Uitdaging en Compassie (HUC) van waaruit de coach werkt.

Humor

Deze HUC-houding zorgt ervoor dat het onuitspreekbare op tafel komt. Het zware dragelijk wordt en het problematische in een ander licht komt te staan. Hierbij staat voorop dat steeds de persoon van de cliënt kan rekenen op onvoorwaardelijke acceptatie. Het vooral het onwerkbare gedrag en de irrationele denkstijl is die humorvol wordt uitgedaagd.

Uitdaging

De therapeut plaagt en kietelt en heeft daar zichtbaar plezier in. Hij zegt wat hij denkt. Een provocatieve therapeut is een geweldige sparringspartner en weet je als geen ander op ludieke wijze weer in beweging te brengen.

Wat is nu werkelijk het probleem

Tijdens een provocatief gesprek zul je je waarschijnlijk wel eens afvragen waar de coach mee bezig is. Bedenk dan dat hoe vreemd de methode ook mag lijken, de therapeut altijd aan jouw kant staat en je verbaasd zult zijn over de snelle en grote veranderingen.

Compassie

Het zal je duidelijk zijn, de provocatieve coach is de moderne nar, die de koning door zijn grappen en grollen als enige de waarheid kan zeggen. Het effect van deze lachspiegel is echter wel dat de koning aan het denken wordt gezet en gedragsverandering kan volgen.